maandag 5 februari 2018

► WINSCHOTEN e.o. ■OLDAMBT■ (dit blog wordt regelmatig aangevuld en kan veranderen in chronologie.)

►Welkom in Winschoten !◄

Winschoten ligt in de gemeente Oldambt, provincie Groningen (Nederland) en kent iets meer dan 18.000 inwoners. Winschoten is een stad, omdat ze in 1825 stadsrechten kreeg. De stad kent meerdere namen, waaronder Molenstad. Deze is verkregen door de 3 molens die Winschoten rijk is en ze liggen ook nog betrekkelijk dicht bij elkaar. Deze molens zullen in de loop van de tijd wel in beeld komen op dit blog. Ook kent de stad de naam Sodom. De bijnaam Sodom is ontstaan voor de Tweede Wereldoorlog, doordat de Joodse bevolking de overige bevolking nog al losbandig vond. Dit had te maken met veel gokken en seks. Ook worden Winschoters wel tellerlikkers genoemd. Oftewel bordenlikkers. De naam ontstond doordat de Winschoters al vroeg van een bord aten terwijl in de omliggende gebieden, het platteland, nog gewoon uit de pot werd gegeten. 
Beeldje De Tellerlikker (foto: internet)

► Menigmaal wandel ik door Winschoten en fotografeer ik iets wat mij boeit of interessant lijkt. Dat kan van krokus tot Kerk zijn, van boom tot binnenstad. Ik zal u per "onderdeel" het e.e.a. vertellen. Sommige onderdelen zijn minder kenmerkend, belangrijk dan de ander voor Winschoten, maar dat is een kwestie van smaak en interesse. Ik ga niet op "belangrijkheid" sorteren. Ik vind zoveel mooi aan deze stad en regio. Ik zal blijven aanvullen en wijzigen waar nodig. Ik wens u heel veel plezier en weet dat u altijd welkom bent in deze mooie stad en regio van ons land. 


WINSCHOTER TOREN & MARKTPLEINKERK 
Bovenaan dit blog ziet u de toren van Winschoten, ook wel d'Olle Witte genoemd. Deze toren is 41 meter hoog en is in de 16e eeuw gebouwd. 
Deze losse kerktoren staat 23 meter van het kerkgebouw (zie hier onder) vandaan. 


Het onderste gedeelte van de toren is net als de Kerk uit de 13e eeuw. De toren is in fases omhoog gebracht naar 41 meter en behoort tot de skyline van Winschoten. Wilt u meer weten over de Toren en de Marktpleinkerk ?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Marktpleinkerk

STADHUIS 
Het Stadhuis bestaat uit een oud (1896) gedeelte en een "nieuw" (1995) gedeelte. Wilt u meer weten over het Stadhuis ? 
http://www.winschoterarchief.nl/cms/index.php/stadhuis-115-jaar
DE LANGESTRAAT, DE TORENSTRAAT en DE MOUSHÖRN
Winschoten kent de langste Winkel-promenade van Nederland bestaande uit de Torenstraat (voorste deel), De Langestraat (middendeel) en het achterste gedeelte heet De Moushörn. Er is een enorme verscheidenheid aan winkels.
U kunt er prima shoppen en gezellig een terrasje pakken. Winschoten is niet voor niets de 2e Koopstad van Provincie Groningen. Ook krijgen we veel bezoek van onze Oosterburen. En dat gaat al jaren in gezellige harmonie. Wij Groningers zoeken af en toe de Duitse Handel en Nijverheid op en zij komen weer eens bij ons op bezoek. Alles sehr gemütlich ! :-)


DE NACHT VAN WINSCHOTEN
Winschoten staat ook bekend om zijn Nacht van Winschoten. (medio juli) In 1983 was de eerste editie. Winkels zijn 's avonds open en er is een braderiemarkt. Daaromheen zijn er nog wat leuke activiteiten en volksvermaken. Tegenwoordig ligt de nadruk wel meer op muziekpodia, maar de braderie maakt nog wel deel uit van "De Nacht", maar is wel wat kleiner geworden. Gelukkig is de sfeer nog altijd prima ! 

DE ALLERHEILIGENMARKT VAN WINSCHOTEN, OFTEWEL "ADRILLEN"
Dit is de grootste jaarmarkt van de provincie Groningen met ontzettend veel marktkramen, kermis, muziek, hobbymarkt. De horeca heet u ook zeker van harte welkom. Proef de unieke sfeer van deze geweldige markt die traditiegetrouw gehouden wordt op de 2e maandag in November. En in 2017 wordt het de 203e editie !!! 
MEER INFOhttps://www.gemeente-oldambt.nl/in-oldambt/recre-ren-en-evenementen/adrillen


p.s. Winschoten is uitstekend bereikbaar met het Openbaar Vervoer. Per bus of per trein ! U wordt direct op het gezellige perron van het station ontvangen. De heerlijke koffie is vers gezet voor u. En komt u per bus aan op het busstation dan worden per direct uw twijfels weggenomen of u in Winschoten bent aangekomen. ;-)
Spoorwegstation Winschoten

Deze foto van het busstation is gemaakt door FLIP SLIK !
http://flipshot.nl/
INFO 


► Een uitstapje, nét buiten Winschoten
Wandelend op de Ontsluitingsweg ten zuidwesten van Winschoten

Het buitengebied

Om Winschoten heen zie je vooral ten oosten van de stad enkele industriegebieden en daaromheen weer akkerland en dat akkerland vind je ook ten zuidwesten van de stad. Ten zuiden ook, maar dat gaat vrij snel over in het waterbergingsgebied Tusschenwegen van Staatsbosbeheer. (hier heb ik apart een blog van gemaakt).
http://warnatuurfotografie.blogspot.nl/2017/09/tusschenwegen-dit-blog-wordt-regelmatig.html
Wandelend op de Ontsluitingsweg. Zuidwesten van Winschoten

Zicht op de Oogstweg. Zuidwesten van WinschotenOok vind je ongeveer ten Zuidwesten van de Molenstad het ca 65 hectare groot Winschoterbos. (Ook wel Babybos genoemd, omdat er bomen zijn geplant bij geboortes van kinderen). Start van de aanleg was op de Nationale Boomfeestdag 2001. 
Aan de Noordwestkant van Winschoten gaat de stad eigenlijk gewoon over in het dorp Heiligerlee en boven Winschoten ligt het Oldambtmeer bij Blauwestad. ( Op 12 mei 2005 draaide Hare Majesteit Koningin Beatrix de kraan open om het meer te vullen en in December 2005 werd de plaatsnaam Blauwestad officieel erkend.) Meer info over Blauwestad : 
https://www.blauwestad.nl/


Havenkade-Oost by night ! Foto genomen vanaf de brug !  
► LATER MEER 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten